Kuinka Kyykätä paremmin ja välttää vammat?

Kyykky tuo yksi ihmisen perus liikkumisessa oleva taito joka ei nyky yhteiskunnassamme enää onnistu hireveän hyvin istumme paljon lonkat, nilkat  kiristyy ja voimantuotto vähenee. Tästä syyystä olisi erittäin tärkeää tehdä työpäivänlomassa pieniä taukojumppia olit sitten aloittelija tai aktiiviliikkuja.

Kyykky on erittäin hyvä liike parantamaan alaraajojen hallintaa ja myös kehonhallintaa jotka ovat mukana erityisesti monessa urheilusuorituksessa kuten mm. jouksussa sekä hyppylajeissa. Kyykky on liikkeeltään lähellä näitä molempia joka tekee sen vaikutuksesta lajiin vieläkin paremman. Lukemalla opit miten harjoitella kyykkyä tuloksekkaasti ja turvallisesti välttyen suuremmilta vammoilta kuten mm. selkäkivut, polvi/lonkan alueen kivut.

Kyykyn Tekniikka

  1. Ota tukeva asento paino kokojalalla
  2. Paina polvia vahvasti ulospäin niin että tunnet pakarassa toimintaa (polvi 2 varpaan päälle) mieti milloin jalka on tukevassa pystysuora asennossa
  3. Jännitä vatsa eli happi ulos happi sisään ja vatsaa hieman sisään (jännitys niin että jos joku lyö sinua vatsaa niin ei satu)

Puolierot ja niiden vaikutus

Puolierot lisäävät loukkaantumisia sillä jos toinen puoli on huomattavasti vahvempi kuin toinen niin keho pyrkii käyttämään vahvempaa eli dominoivaa puolta eli keho tavallaan vetää jopa kroppaa kieroon puolierojen seurauksena. esimerkiksi jos vasemman puolinen pakaralihas on vahvempi astuessa jalalla erityisesti käytät vasempaa niin silloinhan kävelet vinossa eikö niin?

Sillä pakara aktivoituu lonkan ojennuksessa eli lantio kääntyy vinoon, tästä alkaa lumipallo efekti eli selkä tulee kipeäksi jne.  Puolierot voivat johtua mm. loukkaantumisista/vammoista, kehonhuollon puutteesta tai huonosta lihaksiston aktivaatiosta. Puolieroja kannattaa lähteä korjaamaan yhden raajan liikkeillä joista kyykkyjä ajatellen askelkyykyt ja pistoolikyykky ovat loistavia valintoja.

Kyykkyä tukevat liikkeet ja vaatimukset

Olet varmaan kuullut sanonnan ”Olet yhtävahva kuin heikoin lenkkisi” on kyllä loistava sanonta ja pätee todella hyvin harjoitteluun. Jotta voisit olla todella vahva ja pysyä kunnossa täytyy sinulla olla palikat vakaalla pohjalla mitä jos eiffel tornista otettaisi yksi jalka pois? se ei enään olisikaan niin tukeva entä jos kaksi jalkaa otettaisiin pois? Niinpä jos emme keskity kokonaisuuteen voima vuotaa jostain jolloin voima häviää tai jopa terveys!

Mietitäänpä hetki kyykyn vaatimuksia mitä nilkat tarvisevat? istumme paljon  pohkeet nilkat kiristyvät joten nilkat tarvitsevat liikkuvuutta. Entä lonkan polven alueelta on totta että lonkka myös tarvitsee liikkuvuutta mutta koska tässä on jo ennestään hyvin liikkuva rakenne niin ensisijainen tehtävä on hallinta eli tarvitsemme lihasta ja voimaa ympärille hallitaksemme erityisesti polven asentoa.

Selkäranka tukea hallintaa tarvitseva hyvin liikkuva ja hieno rakenne selkärankaa tukevat liahkset ovat ”alaselän lihakset” sekä vatsalihakset jotka suojaavat selkärankaa taipumasta väärään asentoon. Rintaranka on vahva hyvin jämäkkä rakenne joka tarvitsee toimiakseen liikkuvuutta istumme paljon joka avustaa rintarankaa jäykistymään tässä on hyvä olla apuna taukojumppa ja ihan liikkuvuusharjoitteet/treenit. Tässä Yksi hyvä kyykkyä tukeva liike erityisesti keskivartalon alueelle.

Liikkuvuus Kyykyssä

Kuten edellä huomasimme on kyykky monia taitoja ja ominaisuuksia vaativa liike eikä sovi myöskään unohtaa liiikkuvuutta sillä mikäli et pääse oikeaan asentoon voima ainakin vuotaa jo ovista ja ikkunoista 🙂 , loukkaantumisetkin odottavat kulman takana ethän halua mennä tavoitteessasi taaksepäin vain sentakia että et pitänyt kokonaisuudesta huolta?

Ps. Yllä vielä pari hyvää liikettä kyykyn liikkuvuutta parantamaan. Mutta jos kuitenkin tarvitset apuani harjoittelussa niin autan mielelläni ota rohkeasti yhteyttä niin nähdään.

Liity Sisäpiiriin

[mc4wp_form id=”97″]

Jaa artikkeli: