Maksimivoima kenelle ja mitä hyötyä siitä on?

Maksimivoiman harjoittelu usein ajatellaan vain urheilijoiden ja voimannostajien juttuna mutta todellisuudessa siitä hyötyy niin peruskuntoilija kuin tavoitteellinenkin kuntoilija.

Esimerkikisi perus juoksussa jos pääset 1 askeleella pidemmälle säästät energiaa jolloin juoksu suoritus paranee tai salilla saat isompia rautoja ylös jolloin saat uutta ärsykettä lihasmassan kasvuun jolloin kehitys on parempaa.

Maksimivoima on kehon kykyä tuottaa maksimaalisesti voimaa eli liikuttaa mahdollisimman suurta kuormaa johon vaikuttaa osaltaan liikenopeus, lihasten aktivointi, liikelaajuus ja liikkuvuus sekä lihasmassa tietyltä osin.

Maksimivoiman hyödyt?

Painonnosto paino selässä ja juoksu alemmassa kuvassa

Mietittyäni hetken ei tule mieleeni lajia tai suoritusta vaikka arjessa jossa maksimivoimasta ei olisi hyötyä käydään muutama esimerkki läpi.

Pallopelit suunnanmuutoksia tulee maksimi voimaa esim suunnanmuutos tilanteissa jossa joudut jarruttaa eteenpäin työntyvää voimaa mitä jos vaihtaisit nopeammin voimaa kuin kaveri millainen etu siitä tulisi?

Jos tavoitteesi on kasvattaa lihasmassaa et voi väsyttää lihasta määräänsä enempää jolloin maksimi voima astuu kuvioihin tarvitset lihaskasvuun.

Sitä ei äkkiseltään tulisi mieleen mutta juoksijakin tarvitsee maksimi voimaa ja voimaa yleensäkin niin yksipuolisen liikkeen vastapainoksi loukkaantumisien ehkäisyssä.

Itse max voimaa juoksun taloudellistajana eli max voima tuottaa taloudellisempaa juoksua eli pääset 1 askeleella pidemmälle kuin ennen jolloin säästät energiaa mieti mitä se tarkoittaa esim. 10 kilometrin matkalla?

Kaikkia näitä yhdistää että tämä harjoittelumuoto on hyväksi sekä taspainon että nivelten vahvistumisen näkökulmasta jolloin pysyt terveenä ja voit tehdä enemmän niitä juttuja joista pidät.

Yhteenvetona ”harjoita sitä ominaisuutta mitä et lajissasi pysty tehokkaasti kehittämään”

Miten harjoittaa maksimivoimaa?

Personal Trainer Arttu Maastaveto

Maksimivoiman harjoittaminen koostuu pääosin isoihin moninivel liikkeisiin mutta tämä ei tarkoita sitä ettetkö voisi aloittaa max voima harjoittelua turvallisten ei niin teknisten laitteiden kautta.

Lihas on tyhmä se ei nää harjoitteletko vapailla painoilla vai laitteilla kuitenkin siirrettävyydessä itse lajiin näkyy eroja laitteiden ja vapaa painoharjoittelun kautta.

Jos olet vasta aloittamassa max voima harjoittelua käytä 6 – 8 toistojen sarjoja niin isoilla kuormilla että juuri jaksoit tehdä halutut toistot. Myöhemmin harjoittelun edetessä voit siirtyä koviin 1-6 toiston kuormiin mikä on sitä todellista raakaa voimaa.

Harjoittelussa on tärkeää huomioida riittävä palautuminen sarjoista 3 – 5 minuuttiin isoja moninivel liikkeitä käyttäessä sillä tämäntyyppinen treeni vaatii täyttä palautumista jotta saat parhaan mahdollisen kehityksen.

Jos haluun katsoa mun kanssa yhdessä näitä juttuja, saavuttaa se rautanen kova kunto jota tavoittelet niin käy katsomassa etävalmennukseni linkistä  niin viedään yhdessä sun harjoittelu uudelle tasolle täytä lomake niin oon suhun yhteyksissä 😉

Jaa artikkeli: