Mitä on Kehonpainoharjoittelu?

Kehonpainoharjoittelu on ilman ulkoisia vastuksia tehtävää harjoittelua joka vaatii Liikkuvuutta, Tasapainoa, Taitoa, Koordinaatiota, Voimaa, Nopeutta ja Kestävyyttä. Usein Kehonpainoharjoittelua käytetään voimistellullisien hienojen liikkeiden oppimiseen mikä on todella palkitsevaa kun oppii uutta 🙂 tai fyysisen terveyden edistämiseen ja mikä parasta voit harjoitella sitä missä vain ja soveltuu kaiken ikäisille.

Kehonpainoharjoittelu soveltuu parhaiten eri lajien suorituskyvin parantamiseen tai fyysisen terveyden edistämiseen sillä harjoitellessa kehittyy monet eri ominaisuudet kuten koordinaatio, voima, tasapaino  ja liikkuvuus. Se on myös iso osa eri lajien ominaisharjoittelua kuten Parkourin, Tanssin ja Telinevoimistelun. Kehonpainoharjoittelussa ei käytetä ulkoisia vastuksia vaan liikkeiden haastavuus tulee toistojen, liikeprokression tai nivelkulmaa vaihtamalla esim. Askelkyykystä 1 jalan kyykkyyn tai punnerruksen kulmaa säätämällä (vaikka jalat tai käden laatikon päällä).

Kehonpainoharjoittelun suuntaukset

Kehonpainoharjoittelussa on monia eri suuntauksia lajien ominaisuuksien harjoittamisen lisäksi joita ovat mm. ”Street Workout” , ”calisthenics”, ”Kehonpainoharjoittelu laji ominaisuuksein parantamiseksi”, ”tanssi” , ”Telinevoimistelu” ”Parkour” ja monet muut. Käydään seuraavaksi läpi hieman muutamaa suuntausta Street Workout on nimensä mukaisesti katuolosuhteissa tehtäviä voimistelullisia liikkeitä mutta kuitenkin omalla tyylillä eli ei tarkoita välttämättä että käsilläseisonnassa lajissa ojentaisimme nilkat vaan teemme sen omalla tyylillä 🙂 nykyään alkaa olemaan jo salejakin missä harjoittelu on mahdollista etenkin talvella Suomessa ulkona voi olla hieman jäätävää harjoitella 🙂 kyseiseen lajiin kuuluu vahva yhteisöllisyys ja kilpailuja järjestetään ympäri maailmaa. Ei muutaku kokeilemaan voin luvata että ei oo muuten helppoo 🙂

Lajeina toimivat vapaaohjelma josssa välineinä on erillaiset tanko häkkyrät 🙂 jossa voit tehdä mitä haluaa esim. erillaiset roikkumis heilautuksia tehtävät liikkeet tai vaikka ihmislippu. Toinen kilpailu muoto onkin jo sitten vähän enemmän voimailullisempi jossa tehdään mm. pistoolikyykkyjä ja leuanvetoja käyttäen lisäpainoja ja luonnollisesti voittaja on se kenellä on eniten voimaa. Calisthenics ehkä se perinteisempi muoto kehonpainoharjoittelusta lajissa toimitaan perusliikkeiden kautta jotka ovat dipit, punnerrukset, leuanvedot mutta on myös erillaisia voimistelullisia liikeitä kuten etuvaaka ”front leaver” tässä lajissa pääpainopiste onkin toistot.

 Liikeprokressiot

Uutta liikettä opetellessa tulee ottaa huomioon mitä eri ominaisuuksia liike vaatii ja siten päättää mitä liikeprokressioita käyttää? mitä tukiliikkeitä harjoitteluun? mitkä voiman muodot ovat tärkeimpiä tätä harjoitellessa. Esimerkikisi jos harjoittelemme Pistoolikkyykkyä on monille jo haastavaa päästä edes 2 jalalla asentoon jolloin liikkuvuuteen erityisesti nilkan alueella pitäisi kiinnittää huomiota mutta myös voimantuottoon reisien ja keskivartalon osalta jotta asento pysyisi kasassa ja että pääsisimme ylös asti seuraavassa videossa käyn läpi liikeprokressioita.

  1. Pidä selkä suorassa vatsa tiukkana(vatsa ulos ja pieni veto sisään)
  2. Koko jalkapohja maassa
  3. Polvea hieman ulospäin koko liikkeen ajan pitää tuntua pakarassa ( 2 varpaan päälle)

Kehonpainoharjoittelu vs Painoharjoittelu

Suurin ero kehonpainoharjoittelu ja painoharjoittelun kohdalla tulee lihasmassan kasvatuksessa siinä missä painoharjoittelulla tämä saavutetaan nopeammin niin kehonpainoharjoittelu on omiaan urheilullisien ominaisuuksien kuten suorituskyky, nopeus, tasapaino ja koordinaatio sekä toimiin painohajoittelun ja kehonpainoharjoittelun yhdistelyllä hyvänä fyysistä terveyttä edistävana lajina mutta jos näistä toinen pitäisi valita terveys mielessä niin se olisi ehdottomasti kehonpainoharjoittelu sillä siinä yhdistyy myös liikkuvuus muiden ominaisuuksien lisäksi voimakkaammin kuin painoharjoittelussa varsinkin jos käytämme laitteita. Kehonpainoharjoittelua voi harrastaa missä vain kun sensijaan painoharjoittelu vaatii aina välineistön ja usein myös erillisen tilan harjoittaa sitä.

Kehonpainoharjoittelun kompastuskivet?

Kehonpainoharjoittelussa kompastuskiviksi muodostuvat liian yksipuolinen tekeminen joka johtaa loukkaantumisiin tai liian vaikea liike johon kroppasi ei ole valmis otetaan vaikka esimerkiksi ihmislippu jos otetaan aloitteleva harrastaja ja pistetään hänet suoraan tekemään kyseistä liikettä hän tuskin ei onnistu siinä mutta vielä pahempi hän voi hajoittaa olkapäänsä. Viimeinen seikka joka monilta unohtuu niin painoharjoittelussa kuin kehonpainoharjoittelussa on huolellinen lämmittely laji jossa olkapäät joutuvat erityisen tiukoille ja tilannetta ei helpota yhtään se että ne ovat kehon liikkuvin osa muista siis lämmitellä varsinkin olkapäät huolella antaen niille nopeita ja hitaita liikkeitä äläkä myöskää unohda muuta kroppaa.

Treeni voimistelurenkailla

Jos ei ole mahdollista käyttää voimistelurenkaita niin vetoliikkeet eli esim. kulmasoutu voi korvata punnerruksilla ja muut voit tehdä jumppamatolla tai maassa 🙂 mukavia treenejä .

Ps. Jos tässä oli sinusta järkeä ja haluaisit oppia lisää kehonpainoharjoittelusta ota rohkeasti yhteyttä tästä linkistä

Jaa artikkeli: