Miten selättää syysväsymys?

Pimeät ajat ja erityisen väsyneet ajat kun valon määrä vähenee. Tämä aiheuttaa erityisiä haasteita meille ja hyvinvoinnin merkitys korostuu mutta tämäkin on selvitettävissä kuhan tietää mitä tekee 🙂 et ehkä voi tehdä aina kaikkea mutta voit varmasti edes jotain parantaa 😉 . Tässä artikkelissa kerron miten selättää syysväsymys eihän anneta hänelle valtaa vaan otetaan kunnon painimatsi 😀 .

Panosta Uneen

Nuku_paremmin

Uni on yksi tehokkaimmista keinoista sillä unessa kehomme saa ladata akkuja päivän kuormitukselta ja stressiltä, oppia päivällä opittuja asioita. unta kuuluisi saadan 7 -9h kovassa stressissä tai kipeänä ollessa unen tarve kasvaa ja mieti että vain 60% unesta on palauttavaa älä siis nipistä unesta se on loistava keino torjua syysväsymys.  

Jos sinusta tuntuu että olet aina väsynyt vaikka nukkuisit paljon tai on nukahtamisvaikeusia kiinnitä iltaisin huomiota seuraaviin seikkoihin.

  • Sulje Tv ja mobiililaitteet viimeistään 30min ennen nukkumaanmenoa(suositus 1h ennen)
  • Käy ilta kävelyllä 1h ennen nukkumaanmenoa 
  • Kokeile hengitys harjoituksia ja rauhoitu 
  • Älä mieti työasioita tai tuo muutenkaan niitä iltaasi
  • Älä syö raskasta iltapalaa 
  • Älä juo alkoholia
  • Lisää neuvoja stressinhallinta ja palautuminen oppaasta jonka voit ladata tästä linkistä

Lisää valoa

Kirkas valo on loistava keino selättää syysväsymys se kertoo aivoille että on aika olla aktiivinen ja nostaa vireystilaa jolloin olemme virkeämpiä ja jaksamme paremmin voit kokeilla myös kirkasvalolappuja olisiko niistä sinulle hyötyä vaikka aamuisin.

Ole aktiivinen

Päivittäisellä aktiivisuudella voimme vaikuttaa uneemme sillä se poistaa stressiä ja renouttaa kehoamme näin parantaen henkisiä voimavarojamme  on todettu että päivällä aktiivisemmat ihmiset nukkuvat paremmin kuin pelkästään kotona istuskelevat se selittäytynee tehostuneella aineenvaihunnalla ja stressitasojen vähenemisellä. Ihminen on tehty liikkumaan.

  • Voit kokeilla saada päivääsi lisää liikettä jättämällä auton kotiin kauppareissulla .
  • Tekemällä taukojumppaa tauottamaan istumista 30min välein
  • Venyttelemällä ja liikuttelemalla kehoa tv .n ääressä

Ravinto

ravitsemus ja jaksaminen
Syö terveellisesti mutta älä stressaa

Hyvällä terveellisellä ravitsemuksella näillä arjen jokapäiväisillä valinnoilla voimme vaikuttaa vireyteemme mutta älä kuitenkaan tee siitä stressiä itsellesi ettei homma alenna jaksamistasi 😉 .

Syö monipuolisesti ja kiinnitä huomiota aterioiden laatuun sillä usein väsymys ja ”aivosumu”/asioiden unohtelu on yleensä merkki jonkin ravintoaineen tai rasvahappojen puutoksesta lisää siis ruokavalioosi runsaasti marjoja vihanneksia ja salaattia (kuumentaminen kuitenkin tuhoaa ravintoaineita mitä kuumempi sen enemmän niitä tuhoutuu) eli siis vältä kuumentamista.

Muista juoda riittävästi sillä kehomme on pääosin nestettä jo pienikin nestevaje näkyy energiatasojen laskuna eli väsymyksenä. Janon tunne on jo merkki siitä että ollaan miinuksen puolella.

 Syö riittävästi taisaisesti koko päivän ajan näin vältät turhat verensokerin heilahtelut joista väsymys johtuu 🙂  voit kokeilla vaikka suunnitella milloin syöt näin sitä tulee paremmin noudatettua. Syö myös riittävästi riittämätön energian määrä kertoo aina keholle että jostain pitää säästää mitä enemmän olemme miinuksella sitä enemmän säästettävää on myös tämä vaikuttaa jaksamiseesi.

Liikunta

Liikunnan terveysvaikutukset pitkällä aikavälillä on kiistattomat. Erityisesti kestävyyskunnon parantamisella on todettu vaikuttavan päivän vireystilaan sekä jaksamiseen ja stressitasojen hallintaan positiivisesti. 

Hyviä kestävyyslajeja ovat Uinti, pyöräily, Juoksu, Parkour sekä kestävyystyyppiset lihakunto harjoitteet esim. kiertoharjoitteluna toteutettu lihaskuntoharjoitus tai movement harjoittelu.

Positiivinen asenne

Personal_Trainer_Arttu_Pakkanen_hymyilee

Asenteella ja omilla päivittäisillä teoillasi ja suhtautumisillasi voit vaikuttaa todella pitkälle siihen mitkä ovat henkiset voimavarasi. Ongelmasi ei ole asiat vain kuinka suhtaudut niihin. Hymyn ja positiivisten ajatuksien on todettu myös alentavan stressiä. Firstbeatin tutkimustulosten perusteella vähemmän stressaavat ovat niitä henkilöitä joilla on positiivinen elämänkatsomus. Muista siis hymyillä sillä se erittää mielihyvähormoonia.

Ps. Mitä sinä voisit parantaa? voisit ehkä syödä edes vähän paremmin tai ottaa liikettä arkeen enemmän? Se on jo hyvä alku älä ota kaikkea kerralla vaan 1-2 muutosta mukaan kerralla niin saat muutoksesta pysyviä 😉 eihän roomaakaan rakennettu päivässä. Jos sinulla tuli jotain kysymyksiä ravitsemukseen tai liikuntaan liittyen niin ota yhteyttä vaikka lomakkeella joka löytyy tästä linkistä!  Liittymällä sisäpiiriin saat salaista materiaalia sekä olet tietoinen uusista artikkeleista ensimmäisenä tsemppiä syysväsymyksen taltuttamiseen.

Jaa artikkeli: