Mittaaminen mitä hyötyä siitä on?

Mittaaminen sen pitäisi kuulua jokaisen ohjelmistoon joka haluaa kehittyä. Mittaamisella näemme mikä toimii ja mikä ei ja se on Faktaa! Hyvin koostetuilla testeillä vältymme loukkaantumisilta joka jo itsessään laskee motivaatiota kun taas hyvä tavoite + testit = boostia motivaatioon.

Sinä päätät kehitytkö! kehitys ei ole sattumaa vaan se on valinta!

Tiedot jota mittaaminen antaa

 • Puolierot
 • Terveyden tilan
 • Kehitys
 • Ongelmakohdat (heikoin lenkki)
 • Tietoa kunnostamme
 • Palaututmisen tilan
 • Lisää motivaatiota

Mitä kannattaa mitata?

kysymys ukkeli

Mittaamisessa kannattaa huomioida tavoitteesi kannalta ne tärkeimmät seikat voit vastata itsellesi kysymykseen mitä tarvitsen jotta pääsen tavoitteeseen? Esimerkikisi jos tavoitteesi on kyykky tuloksen parantaminen kyykky tulee ehdottomasti olla yksi mittareista näin saat selville mikä toimii parhaiten, mikä ei ja konkreettiset tulokset motivoivat parhaiten.

Toki kehomme on kokonaisuus joka tarvitsee pysyäkseen kasassa niin rittävää ravintoa, lepoa unta kuin monipuolista treeniäkin. Muista siis mittaamisen kanssa että kokonaisuus on tasapainossa muuten ennemmin tai myöhemmin jokin paikka poksahtaa.

Puolierot ja liikkuvuus tavoitteen kannalta?

Hyvä liike Testaamaan ja parantamaan yläraajojen puolieroja

Oli sitten tavoitteesi mikä hyvänsä kannattaa mitata puolierot sillä niin vältymme suuremmilta vammoilta ajattele jos juoksussa toinen puoli on selvästi vahvempi kuin toinen mitä silloin käy? Kroppa vetää kieroo riippuen mikä kohta on vahvempi ja lopulta se hajoaa.

Liikkuvuus on myös tärkeää mikäli haluat pysyä ehjänä sillä ilman rittävää liikkuvuutta liikkeessä keho ei pääse hyvään asentoon ja siitähän tulee ongelmia ja mitä jos asennon hallinta pettää ja ei ole varastossa liikkuvuutta? PAM paikka pamahtaa rikki joten muista myös liikkuvuuden tärkeys.

Palautuminen

Kunnon kehittymisen ja yleisen terveyden kannalta ei ole suotavaa jättää palautumista mittaamatta sillä kunto kasvaa levossa. Kun ensin ”hajotamme kehoamme” syntyy keholle tarve korjata itseään joka tapahtuu vain hyvällä palautumisella. Leposyke antaa hyvää tietoa palautumisesta mikäli se pysyy samoissa lukemissa olet palautunut. 

Mittauksen vaiheet:

 • Pue lähetinvyö päälle. Käy selinmakuulle. Rentoudu.
 • Käynnistä harjoitustila noin 1 minuutin makuulle asettumisen jälkeen (voit käyttää harjoitustilana esim. muu sisäliikunta tai muu haluamasi harjoitustila).
 • Makaa paikallasi rauhallisesti hengittäen 3–5 minuuttia, katsomatta mittariin.
 • Pysäytä harjoitus. Tarkasta harjoitusyhteenvedosta keskisykkeesi sekä alhaisin sykelukema (ns. leposyke). Kirjaa alhaisin sykelukema ylös harjoitusohjelmaasi.
 • Toista testi 1–3 viikon välein, mahdollisimman samankaltaisessa tilanteessa.

Tulosten analysointi:

Tavallista on, että raskaiden harjoitusjaksojen aikana leposyke voi nousta hyvin palautuneesta tilasta 2–5 lyöntiä, joskus jopa 5–7 lyöntiä per minuutti.

Kevyillä harjoitusviikoilla leposykkeen pitäisi palautua edellisen kevyen viikon tasolle tai toivon mukaan jopa hieman alemmas.

Kunnon kehittymisen myötä leposyke tyypillisesti laskee noin 1–2 lyöntiä per 2 kuukautta, aloittelijalla jopa enemmänkin, mikäli kunnon kohoamiseen liittyy kehonpainon laskua sekä parantunut ravitsemustila.

Ps. Jos tässä sinusta oli järkeä ja haluat oppia lisää käy tutustumassa valmennukseeni ja varaa ilmainen treenikerta lomakkeesta –> https://www.arttupakkanenpt-palvelut.com/yksilovalmennus/

Jaa artikkeli: